Полезна информация за парфюмите

 

Абсолю Получава се след премахване на восъците със спирт в Concrete. След това спиртът се изпарява. Абсолю има по-тъмен цвят от натуралните масла, защото са отстранени по-малко летливи цветове. Абсолю е есенция в най-концентриран вид и по тази причина е най-скъп.
Съзвучие Има същото значение като акорда в музиката. Акордът в парфюма се диференцира от собствената миризма на 3 или 4 есенциални нотки и като създава нов и специфичен аромат определя образуването на един балансиран комплекс. Всички компоненти образуват една невероятно хармонична и балансирана съставка.
Аносмия Това е липса на обоняние. В резултат на някакво заболяване макар и рядко може да се образува пълна аносмия, но по-разпространена е частичната аносмия. При частичната аносмия човек има селективна нечувствителност към някои вещества, миризми или групи от аромати. Най-известните примери са Бензил силикатите и Макроцикличните мускуси. Може да се развива обонятелна способност чрез многократно вдишване на недоловима миризма.
Аромакология Това е научна дисциплина, която изучава психологическите ефекти на аромата на натуралните масла като успокояване и възбуждане. Терминологията е предложена от Annette Green от Фондацията за аромати.
Ароматерапия Това е лечение с аромати. Научна и художествена дисциплина, която използвайки натуралните масла проучват ефектите от терапията на определени болести. Маслата, също като масажните масла и маслата за къпане се използват в разреден вид. Ароматерапията е особено полезна в борбата с главоболието и безсънието, причинени от стрес и емоционални проблеми. Много по-малко са клинични данни за ефекта й при лечението на по-сериозни заболявания.
Основна нотка Основната нотка (сухата част) проявява своя характер часове след прилагането на парфюма, т.е. тя представлява последната фаза на есенцията. Кумаринът и ванилинът са примери за основна нотка като мускуса, сандаловото дърво, пачули и други ароматни химикали с ниска летливост. Тези нотки увеличават трайността на есенцията.
Chypre Това е парфюмно семейство. Основната нотка на Сhypre се образува със смесване на ободряващи нотки и мъхесто-дървесни съставки (например: Citrus). Вдъхновението на 20-я век е парфюмът тип Chypre, създаден от Франсоа Коти и пуснат на пазара през 1917 г. под името "Chypre de Coty".
Citrus Това е парфюмно семейство. Основните му нотки се образуват от ободряващите аромати от корите на цитрусовите плодове като лимон, бергамот, портокал, грейпфурт, мандарина и лимета.
Мъжки одеколон Този одеколон е по-концентриран от дамския одеколон (около 5-8 %). Силата на миризмата му е близка до дамската тоалетна вода. Мъжкият лосион за след бръснене е по-лек с около 0.3 – 0.5.
Дамски одеколон Този одеколон е на алкохолно-водна основа с лек аромат в ниски концентрации приблизително 3%
Компонент Индустриален термин, който се използва за съединения, получени без неговото влагане в концентриран парфюм или продукт.
Concrete Това е смес от летливи масла, восък и цветове. Произвежда се след извличане на ароматичните суровини от цветното масло. След премахване на разтворителя останалата част е твърда и като восък.
Дестилация Това е извличане на летливи компоненти, образувани от растителни материали като цветя, листа, дървесина чрез изпарение и кондензация на образуваните пари. Събраните компоненти се определят като "Есенциални масла". Парната дестилация, водната дестилация и вакуумната дестилация са някои от техниките, използвани за всеки специфичен растителен материал.
Eau de Parfum Това е алкохолен разтвор, съдържащ висок процент (10-15%) парфюмни компоненти.
Eau de Toilette: Това е парфюмен разтвор на водно-алкохолна основа, съдържащ 3-8% парфюмни компоненти.
Enfleurage Енфлоражът е един от най-старите начини за получаване на есенциално абсолю от цветя. Свежите цветчета се поставят върху стъклени пана, намазани с мазнина, която събира есенциалните компоненти на цветята в своята структура. След изсмукване на есенциалните компоненти и отстраняване на мазнината чрез разтворители се образува есенциално масло.
Essential Oil (Есенциални масла) Получават се чрез дестилация. Есенциалните масла са концентрирани, летливи и ароматични растителни екстракти. Добиват се от природните източници само на едно растение.
Expression Това е метод за извличане на есенциални масла от кората на цитрусовите плодове. Нарича се още студено-пресов метод на извличане. Маслата на бергамот, лимон и портокал се извличат по този метод.
Екстракция: Това е отделяне на ароматните вещества от безароматни вещества чрез използване на разтворители. След това останалата в разтворителя част се освобождава от разтворителя чрез изпаряване. Извършената екстракция на ароматни растителни и животински вещества чрез използване на летливи разтворители resinoid ve concrete. При повторната екстракция на тези вещества се образуват абсолю.
Floral Това е парфюмно семейство. Есенциалните нотки се образуват от цветя като жасмин, роза, иланг-иланг.
Floriental Това е парфюмно семейство. Тези парфюми са по-лека версия на парфюмите от тежкия ориенталски тип с флорални нотки.
Fougere Това е парфюмно семейство. Основната нотка се образува от растителния аромат на лавандулата в съчетание с нотки от папрат. Един от най-популярните съвременни парфюми fougere е мъжкия парфюм "Brut", създаден от Faberge през 1964 г.
Характер на парфюма Това са есенциални компоненти, които са доминиращи в характера на парфюма. Характерът парфюма, есенциалните компоненти се описват с помощта парфюмерийната терминология. Различават се следните видове характери: цитрусов, зелен, плодов, морски, пикантен, флорален, пудрен, мускусов, акватичен, кожен, амбров, ароматен, балсамичен, алдехиден, анимален и ванилиев характер.
Парфюмно семейство Общото впечатление, което оставят връхната, средната и основната нотки на един парфюм се нарича парфюмно семейство. С това определение се описва общата структура на парфюма.
Есенция Тя е синоним на парфюм, парфюмна база и екстракт, съвместима смес на парфюмните компоненти за образуване на приятен мирис. По-скоро определя олфактивния характер на парфюма, отколкото самия парфюмен продукт.
Плодови парфюми Това е парфюмно семейство. Съдържа аромати на сладки и кисели плодове, без цитрусовите. Например: ябълки, ягоди, къпини и пъпеши.
Средна нотка Средната нотка на парфюма е смес от нотки, изобразяваща основната тема на есенцията. Образуването на тези нотки в кожата продължава 12-20 минути. Тези нотки се образуват чрез средно летливи есенциални компоненти, съставляващи основната нотка на парфюма. Като пример могат да се посочат: абсолю от роза, жасмин, портокалов цвят и есенциалните масла от растения и подправки.
Натурални парфюми Това са ароматични вещества с естествен произход.
Природно-идентични парфюми Това са ароматни химикали, парфюмни компоненти, идентични на природните. които в природата имат идентични на тях .
Нотка Този термин, взет от музикалния език се използва за изразяване на олфактивния ефект на една единствена миризма. Освен това той се използва и за описание на изпарението на парфюма, което се осъществява на три етапа (върхов, среден и основен).
Овфактивен Това процес на помирисване.
Ориенталски Това е парфюмно семейство. Мирисът се образува от смесването на балсамични, сладки, амброви миризми с дървесни, тамянови, ванилиеви миризми и в повечето случаи като контраст на свежите и цитрусовите аромати. Тези миризми обикновено са тежки и плътни.
Парфюмен екстракт Парфюмната форма с висока концентрация на аромати, която съдържа висок процент (около 20-50%) ароматни съединения се нарича парфюмен екстракт. Той един от най-силните и най-трайните парфюми.
Феромон Това е химическо вещество, изпускано от животно или насекомо и служещо за психологическа комуникация с други организми от същия вид.
Резиноид Резиноидите се добиват чрез използване на ботанически вещества като дъвка, смола и балсам. В по-голямата си част резиноидите са фиксативи, които забавят изпарението на летливите съидинения, съставляващи парфюма. Широко използвани в парфюмите резиноиди са тамян, бензоин, стиракс и смирна.
Връхна нотка Това ефектът, който създава парфюмът при първото прилагане върху кожата. Тази нотка се формира с високолетливи ароматни материали като цитрусови масла, леки плодови нотки, зелени нотки и летливи цветни нотки.
Вомероназален орган Наричат го още орган на Якобсон. Това е предаване на част от създаденото от парфюма усещане до лимбичната система на мозъка чрез нервите. Чувствителен е предимно към по-малко летливи вещество.
Дървесни парфюми Това е парфюмно семейство. Образуват се ароматите на прясно отсечена суха дървесина като кедър, пачули, ветивер и сандалово дърво.

Важни тънкости

  • Никога не се опитвайте да ползвате парфюм ако сте изпотени.
  • Парфюмите може да нанесете по китките, където ви бие пулсът, шията, зад ушите, между гърдите, зад лактите и коленете.
  • Парфюмите варират според типа на кожата.
  • Когато пробвате парфюми не се опитвайте да пробвате повече от 3 аромата.
  • Парфюмът е по-малко траен при суха и открита кожа.
  • Когато пробвате парфюм погрижете се кожата ви да е чиста и суха.
  • Препоръчваме ви да нанесете малко парфюм в четката ви преди да си срешите косата.
  • Пръскайте парфюма си в разстояние от 15 – 20 cm.
  • Не купувайте даден парфюм само заради това, че някой ваш приятел го харесва.
  • Пазете вашия парфюм от слънчева светлина.

Тук не е възможно да се изброят всички парфюмни компоненти, но е нужно да се посочат някои от тях.

АМБЕР
АЗАЛИЯ
ХВОЙНА
БЕНЗОЕ
БЕРГАМОТ
КИТАЙСКА КАНЕЛА
МАСЛО ОТ ДАФИНОВ ЛИСТ
ЯБЪЛКА
ФАВА
БОСИЛЕК
ФРЕЗИЯ
ГАЛБАНУМ
РОЗА
ОРЛОВИ НОКТИ
ИНДИЙСКИ ЖАСМИН
АРОМАТЕН ГРАХ
МАСЛО ОТ ЖОЖОБА
КАКУЛА
ЧЕРЕН ПИПЕР
КАРАМФИЛ
МАЩЕРКА
КИМИОН
КИШМИШ
ЛАВАНДУЛА
ЛЮЛЯК
ЛИМОНОВА ТРЕВА
МАГНОЛИЯ
ТЕМЕНУГА
MİSK
МУСКАТОВО/ИНДИЙСКО ОРЕХЧЕ
МЕНТА
ЦИТРУС
НАРЦИС
ВОДНА ЛИЛИЯ
ПАЧУЛИ
ПОРТОКАЛОВИ ПЪПКИ
СМОЛА
САНДАЛОВО ДЪРВО
ЗЮМБЮЛ
КЕДРОВО МАСЛО
ЦИТРОНЕЛА
ПЕРУНИКА
КАНЕЛА
ВАНИЛИН
GAIŞRK
ИЛАНГ-ИЛАНГ
ЛИЛИЯ
ДЖИНДЖИФИЛ